Tips för att vara lycklig

3 kommentarer

Ja, jag har googlat om att kunna släppa taget, hur gör man? Om depression, och om hur man blir lycklig, för det känns som om man inte har hittat svaren till detta eller hur man ska göra för att må bra. Jag hittade den här listan, jag tycker att en del tips var väldigt bra! Något alla skulle må bra att göra varje dag. Istället för att bara köra på med huvudet in i väggen utan att tänka på sina känslor alls. Allt kommer tillbaka då och man mår bara dåligt. Bearbeta saker. Det kommer man långt med.
Detta är mest för mig själv. Men andra kanske också tycker att det är bra! Källan till texten.

Vad är lycka? Läs här!

 

1. Bli möjlighetsletare och styrkedetektiv
Tänk igenom på kvällen vad som har fungerat bra under dagen. Skriv gärna ner dina framgångar och höjdpunkter.

2. Fokusera på det som du vill ha mer av
Rikta hela tiden uppmärksamheten mot det som du vill ha mer av. Vill du uppleva mer glädje, fokusera då på dina lustfyllda stunder och fundera på hur du kan få fler sådana stunder.

3. Bli guldkornsletare
Fokusera på det positiva i tillvaron i stället för problemen. Bli en guldkornsletare i vardagen. Stanna upp och tänk efter vad det är du uppskattar. Fundera över vilka mål du vill uppnå och uppmärksamma dina, små och stora, framsteg på väg mot målet.

4. Fokusera på det som du kan göra
Om du vill åstadkomma en förbättring, behöver du tänka och göra annorlunda jämfört med idag. Fokusera därför hela tiden på det som du kan göra och det som du faktiskt gör.

5. Acceptera dig själv som en värdefull person
Acceptera dig själv som en värdefull person. Säg till dig själv att du är någon, att du är klok, bra och att många bryr sig om dig. Stärk dig själv med positivt självprat och positiva bekräftande ord.

6. Inventera dina tidigare framgångar
Fundera dels över vilka tidigare förändringar du har klarat av på ett bra sätt och dels över vad du är bra på i arbetet och privat. Stärk dig själv genom att tänka på dessa tidigare framgångar och styrkor.

7. Vad gör dig lycklig?
Skriv ner olika aktiviteter och situationer som ger upphov till glädje och bestäm dig sedan för att öka dessa.

8. Öka glädjen med hjälp av snabbavslappningsmetoder
Att använda olika snabbavslappningsmetoder kan hjälpa dig att öka din glädje.

9. Bli vän med dig själv
Bli vän med dig själv och du kommer att må och fungera bättre, stärka ditt självförtroende, lugna ner dig och sova bättre. För att bli vän med dig själv behöver du behandla dig själv som en vän och ställa rimliga krav på dig, ta hand om dig på bästa sätt och förstå dig själv.

10. Allt positivt som andra sagt
Skriv ner allt positivt som andra sagt om dig, och du kommer att må och fungera bättre. Komplettera listan så fort du kommer på de olika positiva kommentarer som du har hört från andra under årens lopp. Ta fram listan när du mår dåligt och känner dig nere, och du ser med en gång lite ljusare på tillvaron.

11. Allt som är möjligt
Skriv ner allt som skulle vara möjligt om du bara tillåter dig att leva och agera på toppen av din förmåga. Vad skulle då inträffa i ditt liv?

12. Bra upplevelser och prestationer
Tänk igenom och skriv ner dina bästa upplevelser och prestationer som du har haft i ditt liv. Fyll på listan allt eftersom du kommer på nya bra upplevelser och prestationer som du kommer ihåg. Skriv även ner dina olika positiva insatser som du har gjort gentemot dig själv och andra.

13. Uppmuntra och uppskatta
Tänk igenom och skriv ner hur du kan uppmuntra och uppskatta dig själv. Fundera och skriv även ner olika personer som uppmuntrar och uppskattar dig.

14. Uppmärksamma det välfungerande
Uppmärksamma och dokumentera vad du gör som fungerar bra. Skriv ner dina guldkorn och framgångar i en framgångsdagbok.

15. Träna avslappning och meditation
Att träna avslappning och meditation kan vara ett bra sätt för att allmänt må och fungera bättre, öka glädje och självförtroende samt få en bättre sömn. Genom att gradvis slappna av i olika muskelgrupper i kroppen känner man sig lugnare och mera i balans.

16. Skratt som inre joggning
Skratt fungerar som en inre joggning. 20 sekunders hjärtligt skratt motsvarar den motion som fås genom tre minuters ansträngande rodd. Ett gott skratt sätter fart på hjärta, lungor och nervsystem. Skratt leder till en rad muskelvibrationer, vilket i sin tur ofta ger upphov till en djup avslappning.

17. Fysisk aktivitet är bra mot depression
När vi motionerar frisätts endorfiner. Dessa hormoner stimulerar i sin tur nybildningen av nervceller i hjärnans hippocampus, ett viktigt område för bland annat känslor och minne. Det kan vara förklaringen till varför deprimerade mår bra av att röra sig.

18. Lev efter de små stegens principer
Uppmärksamma alla små steg du tar som hjälper dig att må och fungera bättre. Det är bättre med ett litet steg än inget steg alls.

19. Bli glad för varje gång du äter lite bättre och rör på dig lite mer
Vi har alla säkert mer eller mindre dåligt samvete för att vi inte äter rätt eller är tillräckligt fysiskt aktiva. Bli därför glad för varje gång du äter lite mer sunt och rör på dig lite mer.

20. Sätt upp rimliga mål
Det är vanligt att man har alltför höga mål och förväntningar. Det är därför viktigt att de mål som du sätter upp är rimliga och att du har en chans att uppnå dem.

21. Tänk annorlunda
Om du inte trivs riktigt bra så kan det vara dags att prova nya vägar. Fråga dig själv vad det är som inte stämmer och tänk efter om det blir bättre om du gör saker och ting annorlunda.

22. Fokusera på det som du gör
Ha ett fokus på de aktiviteter som du gör för att stärka din hälsa och glädje. Notera gärna dessa aktiviteter. Ha inte dåligt samvete för det som du inte gör, utan känn glädje och tacksamhet för alla små och stora saker du gör.

23. Ta regelbundna mikrosemestrar
Försök att ta en kortare stunds ordentlig avkoppling varje dag för att ladda batterierna och återhämta dig.

24. Var konstruktiv
Bli medveten om de inre rösterna som är negativa. Om du blir det är det lättare att bortse från dem. Lyssna till de konstruktiva rösterna i stället.

25. Prata med andra
Att prata av sig hjälper. Att gå ihop och stödja varandra är en bra idé för att stärka glädje. Bilda gärna en arbetsglädjegrupp.

 

 
 
 
 
1 Jennie Johansson:

skriven

Det är en lång process till att finna lycka och mycket att arbeta med. Men med små medel och små steg i taget så kommer man dit :)

Förresten, får jag fråga vad du har för typsnitt på inläggen i din blogg? De är ett sjukt fint typsnitt! :)

2 Johan:

skriven

Många bra punkter där tycker jag. #17 har jag nämnt för dig tidigare, att allt kändes lite lättare när jag var på gymmet efter att det tog slut med A. Uppenbarligen är det inte bara jag som har upplevt detta, så det är verkligen värt att tänka på. #9 var annars en punkt jag fastnade för. Det är verkligen sant. Alla punkter är väl mer eller mindre sanna, men den punkten är mer grundläggande för självkänslan, självbild och självförtroende känner jag. Bra!

Ta hand om dig!

3 maria at inredningsvis:

skriven

ÅHH vilka bra lyckotips:) min lycka är mörk chokladddd haha

Kolla in min blogg om du vill ha sköna inredningstips:)

Ha en härlig dag

LOVE Maria at inredningsvis.se - en blogg om inredning